09/09/2021

Водність тексту: навіщо вона і чи потрібне «сушіння»

повернутися до списку статей →

Важко читати сухий мертвий текст без єдиного звороту, фразеологізму, вставного слова. Ще важче – статтю з надлишком інформаційного сміття. До списку вимог SEO-контенту, крім унікальності та заспамленості, потрапляє такий показник, як-от водність тексту. Він не тільки визначає зручність читання, а й показує, чи є в тексті непотрібна інформація. Пошуковики до неї дуже суворі: сторінку з високим відсотком знижують у ранжуванні.

Тут потрібен баланс. Замовити написання SEO-текстів за всіма вимогами можете у компанії Fractus. Вони спрацюють на просування саме Ваших товарів та послуг, і водночас створені для людей.

Водність тексту: особливості

Вода в тексті – про що йдеться? Це інформація, яку сервіси перевірки вважають марною, такою, що не несе змістового навантаження. Під санкцію потрапили:

  • службові частини мови – сполучники, прийменники, частки;
  • самостійна частина мови – займенники;
  • деякі фразеологізми;
  • вигуки;
  • сталі вирази;
  • звернення тощо.

Водність тексту: особливості

Використовують і справді беззмістовні звороти: «ні для кого не секрет», «що і треба було довести», «має місце бути» тощо (до речі, сервіс Текст.ру виділив ці звороти, підвищивши показник водності).

Але вода в тексті важлива (якщо йдеться не про інструкції) – певний відсоток – оскільки без неї текст сухий, безбарвний, часом кострубатий. Як знайти золоту середину?

Сервіси для перевірки

Визначити воду дозволяють спеціальні онлайн-сервіси.

  1. Главред. Перевіряє чистоту тексту. Проблемні словосполучення підкреслює червоним. Справа аргументує правки. Особливо нетерпимий до стоп-слів та фактів, які потребують доведення. Прийнятна оцінка – 7-9 балів (максимальний показник – 10 балів, однак такий текст надто сухий).
  2. Адвего. Відповідь на питання «що таке водність тексту?» у нього така: співвідношення слів зі змістом до беззмістовних. Вимірюється у відсотках. Виділяє слова й стоп-слова, показує їхню кількість. Максимальний показник – 60%.
  3. Текст.ру. Показує розгорнутий результат аналізу: процентне співвідношення водності, виділяє синім кольором слова і навіть речення, які слід прибрати. Верхній поріг – 15%, показаний зеленим.

Як правильно «висушити» текст

Перевірка тексту на водність – один із кроків до корисного контенту. Показники понад норму? Доведеться статтю покращувати.

Насамперед варто прочитати текст. Сервіси підсвічують «водні» слова, тому їх легко замінити. Однак до «сушіння» потрібно підходити розумно: слід вичавлювати не всю воду, важливо зберегти читабельність та легкість. Спираючись на зауваження, автор легко визначить, що дійсно слід прибрати, а що залишити. Тому читати текст доведеться не раз. Як і перевіряти через сервіси: комусь достатньо однієї перевірки, комусь і декількох замало.

Потрібно нагнати кількість символів? Варто знайти додаткову корисну інформацію, додати в текст, уникаючи стоп-слів.

Як правильно «висушити» текст

Вигоди співпраці з Fractus

Для успішного просування ресурсу знадобиться SEO-підхід. Довіряти його варто не першому зустрічному, а професіоналам компанії Fractus. Над просуванням працює команда, що складається з кількох людей – для кожного етапу проєкту. Це менеджер проєктів, SEO-фахівець, копірайтер, редактор. Завдання на початковому етапі – аналіз, розробка стратегії, складання ТЗ. Завдання на етапі створення контенту – не тільки його написати, а й перевірити водність тексту та інші сео-показники, а також відредагувати.

Потрібні SEO-тексти? Замовляйте у нас! Ви отримаєте контент, який не тільки просуває ресурс у пошуку, але й корисний користувачам.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!