11/07/2022

Спільні купівлі: як це працює?

повернутися до списку статей →

Як купити товар дешевше, ніж у магазині? Зловити гарну знижку, натрапити на акційну пропозицію або придбати гуртом. Спільні купівлі – це чудова можливість купувати предмети споживання без численних націнок, та ще й не виходячи з дому. У цій статті ми розглянемо особливості таких купівель, їхні переваги та недоліки.

Спільні купівлі та система їхньої організації

СК об’єднують людей, які хочуть придбати товар за гуртовими цінами безпосередньо у виробника або великого гуртовика. Іноді для отримання гарної ціни достатньо купити невелику партію товару, буває, виробник реалізує продукцію з великою знижкою лише великим гуртом.

Спільні купівлі та система їхньої організації

Ціна в СК однозначно нижча, ніж у стаціонарних магазинах або на маркетплейсах, де речі чи техніка продаються поштучно. Роздрібна ціна формується з урахуванням витрат на утримання складу, оренди, купівлі обладнання, зарплати співробітників, відрахувань до бюджету та інших витрат, тому може сягати навіть 300% від гуртової вартості. Щоб не переплачувати, люди охоче об’єднуються у групи або відвідають сайти для організації спільних купівель.

Керує процесом людина, яка займається усіма організаційними питаннями: від пошуку бажаючих до видачі товару. За свою роботу організатор отримує оргсбір, який може бути чисто символічним або становити 5-15% від суми замовлення.

Схема роботи СК проста:

  1. Оголошується збір на певний товар.
  2. Зацікавлені покупці роблять заявки.
  3. Як тільки збирається мінімальна партія, організатор збирає передоплату, викуповує та очікує постачання на свій розподільчий центр або склад.
  4. Після отримання товару, покупці забирають його особисто в організатора або отримують через пересилання поштовою компанією.

Схема роботи СК проста

Спільні купівлі організовують приватні особи. Знайти СК можна на маркетплейсах, спеціалізованих сайтах, де представлені тисячі пропозицій з відкритими зборами, а також у соцмережах. Через СК можна придбати будь-яку продукцію: взуття, одяг, косметику, іграшки, побутову хімію, електроніку та навіть продукти харчування. Крім того, купувати гуртом можна не тільки у вітчизняних виробників, а й викуповувати товари з іноземних сайтів, що є вигіднішим для організатора СК завдяки системі додаткових заохочень від продавця.

Плюси і мінуси спільного викупу

Здавалося б, усе так просто і легко: знайти СК, зробити заявку та отримати довгоочікуваний товар. Не варто бігати торговельними центрами або просиджувати перед комп’ютером, щоб дізнаватися наявність необхідної моделі, кольору, розміру в інтернет-магазинах. Але насправді, як і будь-який бізнес, спільні купівлі мають свої недоліки.

Які позитивні сторони роботи?

  1. Ціна часто у кілька разів відрізняється від тієї, яку ми бачимо у магазинах.
  2. Можливість замовити необхідний розмір, колір, параметри.
  3. Імовірність отримати товари з нових колекцій задовго до їхньої появи у стаціонарних магазинах.
  4. Економія грошей, часу та нервів.

Серед недоліків СК можна виокремити такі:

  1. Неможливість обміну або повернення.
  2. Імовірність відсутності необхідного товару або моделі на складі виробника або дилера.
  3. «Очікування» і «реальність» можуть сильно відрізнятися, бо товар замовляється за каталогом без «живих» фото та примірки.
  4. Термін отримання покупки залежить не тільки від постачання товару, а й від часу збору мінімальної партії, необхідної для викупу.
  5. Немає гарантії, що під час відвантаження постачальник не наплутає з моделлю, яку потім неможливо буде повернути або обміняти.

Якщо товар не підходить, оплата за товар та оргсбір не повертаються, але організатор допомагає «прилаштувати» невдалу купівлю. Оголошення про прольоти публікують на маркетплейсах, у соцмережах, форумах, також доречне «сарафанне радіо».

Серед недоліків СК можна виокремити такі

Робота в СК підходить абсолютно всім: студентам, мамам у декреті, пенсіонерам, домогосподаркам. Організатор спільних купівель може починати свою роботу без вкладень і з мінімальними ризиками. Однак, щоб розраховувати на гідну винагороду, знадобиться терпіння, організаторські здібності, вміння домовлятися та здатність вирішувати конфліктні ситуації.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!