17/10/2022

Скрипт для відеоролика: діємо за сценарієм

повернутися до списку статей →

На успіх відеоролика впливає не тільки тема та інтерес до неї користувача, а й сценарій. Так, є ролики, які знімають без усякого сценарію, і вони отримують мільйони переглядів. Але для просування продукту потрібен скрипт для відеоролика.

У компанії Fractus можете замовити послугу з професійного написання сценаріїв.

Скрипт для відеоролика: визначення та особливості

Script у перекладі з англійської означає «сценарій». Скрипт для створення відео – це докладний опис всього, що відбувається в ролику, й на додачу той текст, що звучить у ньому. Сцени, кадри, дії та діалоги викладені в хронологічному порядку.

Будь-який з відеороликів – чи то реклама, інтерв’ю, думка експерта, відео про компанію, відгук знімають за сценарієм, написаним заздалегідь. Є лише кілька секунд, щоб зацікавити глядача продуктом. Якісний сценарій – цікавий, такий, що запам’ятовується та продає. І його силу не варто недооцінювати.

Скрипт для відеоролика: визначення та особливості

Інструкція та вимоги до написання

Щоб написати сценарій до відео, слід дотримуватися певного алгоритму.

  1. Поставити мету. Відповісти собі на питання, навіщо потрібен ролик, визначити те, що доведеться зачепити в відео.
  2. Визначитися з цільовою аудиторією. Хто вона, чим живе, що її цікавить, як їй допоможе продукт, що в ролику її зачепить.
  3. Створити синопсис. Короткий зміст сценарію – чернетка або ключові начерки.
  4. Створити основний текст. Найважливіша частина. Це опис того, що відбувається в кадрі з супровідним текстом, а також інформація технічного характеру.

Залежно від виду ролика або хронометражу вибирають тип сценарію. Зазвичай використовують класичний підхід – триактну структуру:

  • зав’язка (set up) – знайомство з головним героєм;
  • кульмінація (confrontation) – ключові події, труднощі, з якими стикається герой;
  • розв’язка (resolution) – усунення проблеми.

Але видів сценаріїв існує немало і будь-який із них цілком підійде для ролика.

У скрипті по черзі прописують усе, що відбувається, та пояснення до цього. Краще це робити не як таблицю, а текстом, як це роблять зазвичай під час написання сценаріїв.

У кожної сцени свій порядковий номер, указаний тип локації, час доби, описано, що відбувається. Далі вказаний персонаж (якщо є), під ним пряма мова персонажа. Про нього пишуть у третій особі та в теперішньому часі.

Текст має бути без складних речень, спеціалізованих термінів, немилозвучності. Слід дотримуватися ритму. Наприкінці додати заклик до дії.

Прописують лише те, що можна передати за допомогою відео. Використовують шрифт Courier New 12 кегля: сторінка А-4, написана ним, це хвилина відео.

  1. Додати технічну інформацію. Усе, що використовують для опису кадру:
  • план (крупний, середній, загальний);
  • пекшот – демонстрація того, що рекламують;
  • підпечатка – текст для додавання в відео;
  • дисклеймер – застереження або попередження.
  1. Редагувати. Скрипт варто віддати на перевірку професійному редактору, а ще краще й коректору. Це запорука якісного тексту для відео.
  2. Прочитати вголос. Усе, що написано в тексті, спочатку варто вимовити вголос. Це допоможе зрозуміти, наскільки він милозвучний.

Інструкція та вимоги до написання

Написання сценаріїв від Fractus

Плануєте просувати продукт за допомогою роликів, але не знаєте, як створити сценарій? Поспішайте замовити скрипт для відеоролика у Fractus

За справу візьмуться фахівці, за плечима яких досвід написання подібних сценаріїв і успішного втілення їх у життя. Вони персонально для Вас створять той скрипт, за яким вийде зняти цікаве та захопливе відео. Звертайтеся!

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!