22/12/2022

Що таке брендбук і навіщо він потрібен

повернутися до списку статей →

Зручно, коли інформація про бренд зібрана воєдино і структурована. Інакше може трапитися, що вона є тільки на окремих носіях. Або ж найцінніше взагалі у голові фахівця, який раптом вирішив піти до конкурентів. І напрацювання доведеться відновлювати з нуля. Тому бренду просто необхідний брендбук. Його замовити можна у компанії Fractus.

Брендбук: у чому особливості

У двох словах – це книга бренду, своєрідна енциклопедія. У ній систематизовано та показано все, що тільки його стосується: суть і історія, місія і цінності, філософія та багато іншого.

Документ може бути як у декілька сторінок, так і містким талмудом, залежно від наявності інформації та побажань замовника. Розрахований тільки для внутрішнього користування. Деякі розділи взагалі можуть бути корпоративною таємницею, а тому закритими для частини співробітників.

Брендбук: у чому особливості

Структура книги

Єдиної форми і правил оформлення не існує, тому розробка брендбука для кожної компанії індивідуальна. Але можна виокремити кілька частин.

Ідеологічна

У її складі основна інформація про бренд. Це вид діяльності, графічні елементи, місія, унікальність, легенда, історія, філософія і цінності, особливості корпоративної культури.

Візуальна

Найбільша за обсягом. До неї належить:

  • гайдлайн. Правила і стандарти щодо використання елементів корпоративного стилю. Містить усі дані про логотип (логобук), шрифти, кольори, стилі, другорядні елементи та неприпустимі прийоми;
  • особливості текстового оформлення. Неймінг, слоган, стилістика текстів, оформлення блогів, ділової документації, розсилок та інше;
  • особливості ілюстративного оформлення: вимоги до фото, ілюстрацій, графічних об’єктів;
  • правила створення іміджевої та сувенірної продукції (щоденників, візиток, бейджів, ручок, наклейок, перепусток тощо). Тут зібрані їхні макети, вказані вимоги, можливі варіанти;
  • правила створення зовнішньої реклами і POS-матеріалів (покажчиків, білбордів, вивісок, табличок, мобайлів тощо). Також є приклади макетів, особливості та додаткові вимоги;
  • специфіка позиціювання в інтернеті (сайт, соцмережі, просування на сторонніх майданчиках);
  • особливості інтер’єру та екстер’єру офісів і/або точок продажу;
  • особливості оформлення автотранспорту;
  • зовнішній вигляд співробітників та уніформа для них (ділова чи робоча);
  • пакування та етикетки (також із макетами, прикладами, вимогами).

Стратегічна

Детальний посібник з розвитку і просування, рекламних компаній і майданчиків, PR-заходів.

Юридична

Регулює всі правові аспекти, зокрема щодо авторських та суміжних прав на інтелектуальну власність складових бренду.

Структура книги

Як замовити брендбук

Таку трудомістку справу, як створення брендбука, доцільно довірити професіоналам. Звертайтеся в компанію Fractus, і ми створимо будь-яке замовлення: мінімальне, стандартне або комплексне. До речі, ціна якраз залежить від виду.

Як це працює? Замовник ставить ТЗ, де вказані всі аспекти, які він хоче бачити на сторінках книги. Усі нюанси обговорюємо, узгоджуємо структуру, укладаємо договір (прописані не тільки всі тонкощі, а й вартість брендбука). Після ретельної роботи, кожен етап якої звіряється з побажаннями замовника, ми віддаємо систематизовану книгу в електронному та/чи друкованому форматі.

Ви можете у нас не тільки замовити брендбук компанії. Телефонуйте, будемо раді допомогти зі створенням логобука, гайдлайна та інших фірмових елементів.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!