14/02/2022

Лістікл: список як тип контенту

повернутися до списку статей →

«9 способів прокачати бізнес», «15 трилерів, які шокують», «10 причин випити на сніданок склянку теплої води» – такі заголовки в інтернеті не бачив лише той, хто ним не користується. Що це за тексти? Не що інше, як лістікл – статті-списки.

Замовити подібні тексти можете у компанії Fractus.

Лістікл: особливості тексту

Англомовний термін listicle створений з двох слів: list – «список», article – «стаття». І лістікл – це інформаційний матеріал, складений на кшталт списку. Це не тільки один з інструментів контент-маркетингу, його навіть називають жанром інформаційно-розважальної журналістики.

Лістікл: особливості тексту

На відміну від текстів, що містять звичайні списки, лістікл практично повністю складається зі списку, кожен із пунктів якого докладно розписаний. Також містить вступ і завершальну частину. На відміну від клікбейта тут заголовок розкриває тему статті, а вона не обманює очікувань користувача. Та й цілі у неї інші: зацікавити читача, принести користь, підняти настрій, навчити, проінформувати, потішити.

Формат підходить для подачі інформації на будь-які теми, але особливо виручає під час висвітлення складних та серйозних тем.

Переваги статті-списку

Такий тип текстів хороший з багатьох причин:

  • структурує інформацію;
  • добре розкриває тему;
  • полегшує читання, сприйняття, розуміння;
  • спонукає до читання;
  • активно набирає перегляди;
  • сприяє поширенню;
  • підходить для SEO-просування сайту;
  • має потенціал віральності.

Як написати текст-список

Саме лістікл – один із найпростіших у написанні видів текстів. Щоб його створити, слід дотримуватися деяких принципів.

  1. Визначитися з темою. Найбільш важливий пункт, адже від порушеної проблематики буде залежати, чи прочитають відвідувачі ресурсу статтю, чи просто закриють сторінку.
  2. Підібрати ключові слова. Список ключових слів на тему необхідний у межах SEO-оптимізації. Допоможе генератор Google AdWords чи використання ключових слів із пошукового рядка.
  3. Знайти інформацію. Пошукові системи з цим завжди виручать. Плюс допоможуть власні знання, ерудиція, унікальна інформація.
  4. Скласти список. Слід підібрати пункти, зупинившись на тих, які найбільш повно розкриють тему та допоможуть досягнути мети.
  5. Доповнити пункти. Варто розширити та деталізувати інформацію з кожного перерахованого пункту (крім випадків, коли перелік повноцінний – інформативний та не вимагає доповнення).
  6. Написати вступ і висновок. Якщо вже готовий список, найпростіше виконати ці кроки. Хоча і розпочати можна зі вступу – якщо є натхнення чи автору так простіше.
  7. Підібрати ілюстрації. Цей пункт не обов’язковий. Але картинки або фото наочно ілюструють написане, розбавляють текст, полегшують сприйняття.

Як написати текст-список

Чого не варто робити

  • По-перше, перегинати з обсягами. Масштабні тексти ніхто читати не стане, до того ж сам формат передбачає компактність.
  • По-друге, використовувати клікбейт. Заголовки для таких статей написати досить просто, вони самі собою привертають увагу, без жовтизни та обману.
  • По-третє, копіювати в інших. Одна справа взяти ідею й розвинути, додавши власне бачення. Але читачі жадають нового, а не текстів, які вже колись читали.

Лістікл від Fractus

Необхідні ефективні тексти для Вашого ресурсу? Поспішайте замовити лістікл у компанії Fractus.

Незалежно від того, яке завдання необхідно реалізувати – створити розважальний текст для блогу чи донести до читача складну інформацію, наші фахівці впораються з будь-яким із них. А Ваші читачі із задоволенням відвідають Ваш сайт. Усі будуть у виграші. Звертайтеся!

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!