16/03/2020

Обережно: покупці-шахраї!

повернутися до списку статей →

На превеликий жаль, далеко не всі люди чесні і порядні, як би цього не хотілося. Тому покупці-шахраї не таке вже й рідкісне явище, і від зустрічі з ними ніхто не застрахований. Таких «клієнтів» достатньо і в інтернеті, і в офлайн-торгівлі. Причому їхні схеми з часом стають усе витонченішими, тому будь-якому продавцеві легко потрапити на їхній гачок, особливо новачкам. Для того щоб цього не сталося, слід знати про небезпеки, які криються у стосунках з недобросовісними покупцями. Адже, як відомо, попереджений, значить, озброєний.

Як виглядають покупці-шахраї?

Звичайно ж, не можна сказати, що всі покупці-шахраї мають своєрідний зовнішній вигляд, але все ж найпоширеніші типажі можна виокремити. Насамперед це ті, хто з першого ж погляду відштовхують. Найчастіше вони поводяться зарозуміло і зухвало. Їхнє основне прагнення – поставити продавця у незручну ситуацію, загнати його в кут і у такий спосіб відвернути його увагу.

Як виглядають покупці-шахраї?

Нерідкі ситуації і коли нечесними на руку виявляються на перший погляд цілком інтелігентні люди. Вони поводяться демонстративно культурно, ввічливо і доброзичливо. Однак їхня головна відмінність полягає у надмірній балакучості, яка знову-таки має замилити очі продавцю, щоб у результаті покупець-шахрай зміг провернути свою справу.

Варто уважніше придивитися і до тих покупців, які приходять до магазину напідпитку. А також до тих, які мають особливі прикмети: татуювання, кільця, ланцюги тощо. Звичайно ж, не варто таких людей відразу ж зараховувати до злочинців, а ставиться упереджено і поготів. Просто варто завжди бути напоготові, щоб ніхто не міг застати тебе зненацька.

Шахрайство в інтернеті

Що стосується інтернет-торгівлі, то тут зовнішність покупця нічим не допоможе продавцеві визначити його наміри, оскільки її просто не можна побачити. Або ж клієнт може додати до профілю будь-яку фотографію, що само собою не може однозначно свідчити про його порядність. Однак є одна спільна риса більшості клієнтів-шахраїв, які промишляють у всесвітній мережі. Усі вони, так чи інакше, прагнуть роздобути дані банківської картки продавця і для цього вдаються до найрізноманітніших хитрощів, наприклад:

  • Намагаються дізнатися реквізити під приводом відправки передоплати або всієї вартості товару. Хоча для цього достатньо лише номера картки.
  • Стверджують, що без певних даних картки не виходить здійснити оплату.
  • Аргументують тим, що цифри на зворотній стороні картки і так всім видно, навіть того самому касирові в супермаркеті.

Ніколи і не під яким приводом не повідомляй ніякої інформації про свою банківську картку, крім її номера. Навіть більше, припиняй відразу ж будь-яку розмову, яку розпочинають на цю тему.

Шахрайство в інтернеті

Що стосується інших способів, які використовують аферисти для обману продавців в інтернеті, то можна сказати про «повернення грошей». Спочатку покупець-шахрай оплачує купівлю, отримує на руки товар, а потім повідомляє у відповідні інстанції, що його банківську картку було викрадено і здійснювали за її допомогою операції незаконно. Водночас «клієнт» стверджує, що ніякої посилки він не отримував і знати про неї не знає, і підпис не його. У такій ситуації продавцеві зможе допомогти тільки збережена історія взаємодії з таким покупцем. Причому надати її доведеться в суді, тільки там можна довести свою правоту.

Насамкінець слід зазначити, що всі покупці-шахраї – це тонкі психологи, які добре розбираються в людях. Тому для того щоб уберегтися від їхніх афер, продавцеві знадобиться досвід, пильність і, звичайно ж, знання з психології.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!