16/06/2018

Неоригінальний товар: репліка, копія та підробка

повернутися до списку статей →

Будь-який товар може бути оригінальним чи неоригінальним. У свою чергу ці типи мають свої підвиди. У цій статті ми розглянемо докладніше різновиди неоригінальної продукції, а саме: репліка, підробка та копія товару. Іноді ці поняття вважають однаковими, але, в принципі, у кожного з них є достатньо характерних особливостей, які дозволяють розрізняти їх між собою.

Репліка товару: головні відмінності

За своєю суттю репліка – це підробка оригіналу, також, як і копія товару. При цьому якість репліки товару може бути істотно вищою, ніж копії. Репліка буває виготовлена цілком надійною компанією з використанням високоякісної сировини, і може цілком повторювати конструкцію справжнього пристрою. Багато сучасних фірм просто купують креслення або ескізи у справжнього виробника і займаються власним виробництвом, щоб виконувати всі умови створення продукції. Таким чином можна зберегти належний рівень якості готового товару, а його вартість буде істотно нижчою, ніж у справжнього аналога. На практиці все залежить від категорії товару.

Наприклад, виробник певної марки автомобіля випускає разом з нею і оригінальні запчастини. Але, коли випуск даної моделі припиняється, часто згортається і виробництво деталей до неї. За такої умови попит на них все ще актуальний, адже машини продовжують експлуатувати, а значить, і ремонтувати. У такому разі компанія може продати свою ліцензію іншому виробнику. Випущені ним запчастини будуть репліками, хоча і нічим не будуть відрізнятися від оригінальних.

Іноді під реплікою мають на увазі підробку високої якості. Її головними відмінностями можна вважати:

  • Вартість. Зовнішній вигляд відповідає оригіналу, а ціна суттєво нижча – це точно не справжній товар.
  • Відсутність серійного номера і фірмового захисту (логотипу компанії). Наприклад, смартфон не буде обладнаний фірмовою ОС.
  • Матеріал виготовлення. Як правило, репліки дорогих прикрас створюють з бюджетних матеріалів без використання коштовностей, проте сировина якісна.
  • Фурнітуру. Часто одяг і аксесуари здешевлюють за рахунок фурнітури. На відміну від оригіналу вона менш якісна і має інші риси, які легко помітити. Наприклад, у оригіналу бігунок матовий, а у репліки – глянсовий. На ґудзиках справжнього виробу часто можна зустріти назву бренду, яка відсутня на будь-яких підробках.

Копія товару і її особливості

Копія, як правило, коштує ще дешевше, ніж репліка, але і її якість найчастіше значно їй поступається. Виготовлення такої продукції передбачає використання ще більш дешевих матеріалів і фурнітури, але, як правило, непоганої якості. Найчастіше копія відрізняється від оригіналу і за розміром. Якщо говорити про принти, то вони можуть мати різні вади. Нерідко бувають обрізаними, або їхні елементи не збігаються один з одним.

Основні ознаки підробки товару

Варто зазначити, що іноді поняття «підробка» виділяють також окремо від копії і репліки. Воно визначає, так би мовити, копію копії. При виготовленні підробок рідко піклуються про якість і презентабельність виробу, і навіть про те, щоб воно хоча б в загальних рисах повторювало оригінал. Для виробництва можуть використовувати найдешевші матеріали, якість яких залишає бажати кращого. Нерідко вони мають неприємний запах і можуть виділяти небезпечні для здоров’я речовини. Підробляти можуть навіть самі матеріали. Наприклад, замість металу використовують пофарбований пластик. Що стосується зовнішнього вигляду, то тут ніхто не дотримується повної відповідності аналогу. Тобто часто неозброєним оком видно, що перед тобою ніщо інше, як підробка. Наразі про її якість мова взагалі не йде.

Якому саме виду товарів віддавати перевагу, вирішувати тільки покупцям. Однак у такому разі важливо не бути обдуреним. Адже одна справа, коли ти усвідомлено купуєш підробку, і зовсім інша – коли тобі її продають під виглядом оригіналу.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!