25/11/2019

Чим відрізняється оптова торгівля від роздрібної?

повернутися до списку статей →

Оптова та роздрібна торгівля пліч-о-пліч існують уже дуже багато років. Вони нерозривно пов’язані одна з одною, хоча й мають багато суттєвих відмінностей. Щоб краще розуміти ці типи торгівлі, варто детальніше розглянути їхню специфіку, а також особливості кожного з них.

Оптова торгівля та її особливості

Оптова торгівля – це реалізація товарів у великих обсягах. Водночас їх купують не для особистого користування, а для підприємництва, наприклад, для подальшого перепродажу. Тобто продавцем у цьому разі стає виробник (постачальник), а покупцем – посередник, який буде у подальшому реалізовувати продукцію з власною вигодою.

Оптова торгівля та її особливості

Серед основних функцій оптової торгівлі можна виокремити:

  • Взаємодію з різними учасниками торгівлі, як на державному, так і на міжнародному рівні.
  • Відстеження тенденцій ринку.
  • Участь у формуванні нової продукції, розширенні асортименту, модернізації товару.
  • Прийняття можливих ризиків, пов’язаних із незатребуваністю продукції.
  • Організацію належного зберігання великих партій товару.
  • Забезпечення доставки продукції посереднику (якщо інше не передбачено договором).

Специфіка роздрібної торгівлі

Як правило, роздрібна торгівля стає наслідком оптової. Тобто товар купують оптом у виробника (постачальника) і продають у роздріб кінцевому споживачеві, який буде використовувати його в особистих цілях. Тому покупцем зазвичай стає приватна особа.

Роздрібна торгівля має свої функції, водночас деякі з них схожі з оптовою:

  • Відстеження тенденцій ринку і його аналіз, зокрема і визначення рівня попиту, і його зіставлення з кількістю пропозицій.
  • Ціноутворення з урахуванням усіх факторів, які вплинули на кінцеву вартість продукції, таких як доставка, зберігання, реклама.
  • Пошук максимально вигідних пропозицій щодо товарів, на які є попит.
  • Формування асортименту, достатнього для задоволення потреб кінцевого споживача.
  • Обслуговування клієнтів.
  • Утримання приміщення для зберігання і реалізації товару (наприклад, складу, магазину).

Специфіка роздрібної торгівлі

Оптова та роздрібна торгівля: головні відмінності

Обидва вказаних типи торгівлі спрямовані на реалізацію товарів. Водночас з усього вище описаного можна підсумувати, що основна відмінність між оптовою та роздрібною торгівлею – це подальше використання товару, купленого у постачальника: бізнес-цілі або особисті мотиви. Оптові продажі найчастіше спрямовані на задоволення потреб юридичних осіб та ІП, а роздріб – фізичних осіб.

Різниця помітна і в обсягах купівель: при роздрібних вони невеликі, найчастіше у межах однієї або декількох одиниць товару, тоді як оптова торгівля передбачає закупівлю великих партій. Відрізняється і вартість продукції: у роздрібних продажах вона вища, ніж в оптових.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!