16/06/2018

Білий і сірий товар: у чому різниця?

повернутися до списку статей →

Товар – це продукт діяльності, призначений для продажу або обміну, який спрямований на задоволення будь-яких потреб: і матеріальних, і нематеріальних. Усі товари умовно можна розділити на оригінальні й підробки. У свою чергу перший різновид містить у собі білий (офіційний) і сірий (неофіційний) товар. Що вони відображають, і як відрізнити один від іншого?

Оригінальний товар

Офіційний білий товар

Офіційний товар – це легальна справжня продукція, яка має всю супроводжуючу документацію. Такий товар ще називають білим. У цьому разі оформлення вантажів відбувається за всіма правилами з урахуванням законодавства. Сюди належать і вироби, які поширюють регіональні представники на обумовленій території.

Головні відмінності оригінальної продукції – це наявність:

  • Сертифікату відповідності.
  • Спеціального значка.
  • Інструкції і гарантії українською або російською мовою.
  • Якісної упаковки.

Якщо ти збираєшся купувати саме білий товар, будь особливо уважним. Адже під його виглядом можуть продавати будь-який інший. Щоб не бути ошуканим, як правило, достатньо переконатися у присутності всіх основних ознак офіційної продукції.

Переваги білого товару очевидні. Це:

  • Висока якість.
  • Гарантія.
  • Сервісне обслуговування.

Водночас до недоліків можна зарахувати:

  • Порівняно високу вартість.
  • Паперову тяганину при оформленні вантажів (для оптових покупців).

Білий товар

Сірий товар

Сірий товар – це продукція, яка завезена в країну без супровідної документації. Проте це не має нічого спільного з підробками. Так можна назвати справжню продукцію, виготовлену відповідним виробником. Нерідко вона може мати навіть кращу якість, ніж власне біла. Чому? Та тому що вона відповідає не вітчизняним стандартам, а європейським, наприклад, якщо завезена з Польщі. До того ж часто сірий товар має навіть більш тривалий термін гарантійного обслуговування, ніж білий. Єдиний нюанс полягає у тому, що гарантійні зобов’язання здійснюють на території країни-виробника, тому вони потребуватимуть більше часу.

Для деяких продавців і покупців сірий товар – це ідеальний варіант, який зберігає усі переваги білої продукції і водночас нівелює її недоліки. Однак необхідно пам’ятати, що при закупівлі великих партій товару, можна зазнати серйозних збитків. Адже у цьому випадку ніяк

не можна застрахуватися, наприклад, від втрати вантажу. До того ж завжди слід ретельно перевіряти якість товару. Недобросовісні постачальники під виглядом сірої продукції можуть відправляти неоригінальну або браковану. Тому завжди потрібно уважно оглядати упаковку і сам виріб на наявність будь-яких дефектів.

Тепер ти знаєш, у чому полягає різниця між білим і сірим товаром, які переваги і недоліки передбачає їхня покупка, тому легко зможеш визначити оптимальний варіант.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!