03/02/2020

Аутсорсинг: довірся професіоналам!

повернутися до списку статей →

Ти напевно неодноразово чув слово «аутсорсинг», а може, і не чув… У будь-якому разі кожному, хто хоче мати власний бізнес і активно розвивати його, необхідно знати про це. До речі, таку форму діяльності успішно використовують такі світові гіганти, як-от Ford і IKEA, що свідчить про її високу результативність. Розглянемо докладніше основні види аутсорсингу і його переваги, щоб дізнатися секрет його затребуваності.

Що таке аутсорсинг?

Аутсорсинг – це процес, який полягає у передачі компанією частини функцій іншій організації відповідної спеціалізації на тривалий період. У цьому разі йдеться про другорядні завдання, але водночас обов’язкові для виконання.

Аутсорсингова компанія – це організація, яка бере на себе функції іншої компанії за договором. Важливо, щоб вона мала великий досвід у дорученій справі.

Що таке аутсорсинг?

Основні типи аутсорсингу

На сьогодні розрізняють чимало типів аутсорсингу, зазвичай з огляду на вид діяльності. Можна виокремити основні з них, це:

  • Бухгалтерський аутсорсинг. Передача іншій компанії всіх справ, пов’язаних з веденням бухгалтерії.
  • Юридичний аутсорсинг. Юридичний супровід – одне із важливих аспектів діяльності будь-якої фірми. Водночас не завжди вигідно наймати окремого співробітника у штат на повну ставку, особливо невеликим підприємствам. Чудовий варіант – скористатися послугами аутсорсингової компанії з юридичним ухилом.
  • Виробничий аутсорсинг. Спеціалізована організація бере на себе вирішення деяких виробничих питань. Наприклад, типографія виготовляє друковані вироби для івент-агенції.
  • IT-аутсорсинг. Фірма довіряє обслуговування комп’ютерів та іншої офісної техніки, а також створення і просування сайтів фахівцям профільної компанії. Це найпоширеніший різновид у всьому світі.
  • Аутсорсинг персоналу. Керування персоналом однієї організації здійснює інша, яка спеціалізується саме на цьому виді діяльності.
  • Логістичний аутсорсинг. У цьому разі іншій фірмі доручають транспортування і все, що з ним пов’язано.

Переваги та недоліки аутсорсингу

Будь-який власник бізнесу, який збирається передати частину функцій іншій компанії, повинен бачити всі переваги аутсорсингу, але водночас адекватно оцінювати і всі можливі ризики. Серед переваг цого процесу можна назвати такі як-от:

  • Економія коштів. Можна знизити витрати за рахунок відсутності наймання додаткових співробітників або формування цілого відділу. Фірма-замовник платить за результат, а не за просиджений робочий день.
  • Акцент на основні завдання. Компанія може не відволікати своєї уваги від основного напрямку діяльності, оскільки другорядними функції виконують фахівці іншої фірми.
  • Ефективність діяльності. За рахунок звільненого часу та інших ресурсів можна поліпшити показники роботи організації і підвищити її результативність.
  • Професійні послуги. Аутсорсингові компанії вузької спрямованості зазвичай на найвищому рівні виконують поставлені завдання завдяки наявності відповідного досвіду і кваліфікованих фахівців.
  • Універсальність. За необхідності можна знайти хорошу організацію, яка надає будь-які аутсорсингові послуги.

Переваги та недоліки аутсорсингу

Що стосується недоліків, які можуть виникнути під час співпраці з аутсорсинговою компанією, то всі вони здебільшого пов’язані з ризиком. Адже у цьому разі доводиться покладатися на абсолютно сторонню організацію, нехай навіть і з відмінною репутацією. Крім того, досить важко керувати процесами і контролювати їх, коли вони підлягають виконанню іншою компанією. Завжди є ризик отримати неякісні послуги. І, звичайно ж, не можна забувати про питання конфіденційності. Щоб ніяка цінна інформація замовника не вийшла за межі його підприємства, необхідно ретельно прописати цей момент у договорі аутсорсингу, як, втім, і інші нюанси. Максимально убезпечити свій бізнес допоможе тільки грамотно складений документ.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!