04/10/2018

Як скласти бізнес-план

повернутися до списку статей →

Бізнес-план може стати каменем спотикання для будь-якого підприємця. Багато хто просто не знає, як і навіщо його складати, тому вважає, що цілком можна обійтися і без нього. Але такий підхід може призвести до неприємних наслідків, які негативно позначаться на роботі в цілому.

Бізнес-план – це важливий документ, зміст якого відображає стратегію та етапи комерційної діяльності, а також усі нюанси стосовно втілення у життя робочих цілей. Складання бізнес-плану – це досить складний і трудомісткий процес, який вимагає зваженого підходу.

Причини створення бізнес-плану

Навіщо ж потрібно створювати бізнес-план? Причин декілька:

  • Постановка мети. Цей документ дозволяє у буквальному сенсі побачити мету майбутнього проекту і завдання, які необхідно виконати, щоб її досягти.
  • Фінансове становище. Бізнес-план відображає реальний стан капіталу компанії і прогнозує майбутні витрати.
  • Інформація. Під рукою підприємця всі необхідні відомості про діяльність фірми. Крім того, можна бачити всі сильні і слабкі сторони своєї справи, передбачати ризики та можливі проблеми.
  • Контроль. Документ дозволяє стежити за тим, як розвивається підприємство, контролювати витрати і оцінювати результати.
  • Наочність. Бізнес-план незамінний для перспективи співпраці або інвестування. Цей документ можна продемонструвати потенційним партнерам або меценатам.

Причини створення бізнес-плану

Бізнес-план та його структура

Стандартний бізнес-план містить кілька складових. Це:

  • Резюме – короткий опис діяльності компанії та її основної стратегії. Цей пункт дуже важливий, оскільки він розташований на самому початку документа і першим впадає в око. Проте складати його найкраще після того, як готова основна частина бізнес-плану.
  • Ідея. Далі слідує детальний опис бізнес-ідеї, яка містить інформацію про продукцію та послуги, які надає компанія. Крім того, слід відзначити унікальність пропозиції (її відмінності від аналогів конкурентів).
  • Ринок. Необхідно вказати відомості про галузь діяльності та проаналізувати динаміку і перспективи її розвитку. Тут варто розпланувати обсяги продажів.
  • Маркетингова стратегія – все, що планують зробити для розвитку бізнесу, зокрема і цінова політика, і реклама.
  • Виробництво. Цей пункт актуальний для підприємств із власним виробництвом. У цьому разі слід передбачити обсяги сировини і поставок. Також варто обумовити нюанси технологічного процесу, відповідного обладнання і фінансову сторону питання.
  • Менеджмент – усе, що стосується управління компанією, а також організації трудового процесу (кадрова політика, рівень заробітної плати, графік роботи).
  • Фінанси – загальна інформація з приводу грошових витрат на створення і ведення бізнесу, а також про стартовий капітал.
  • Ризики. Тут слід описати всі можливі ситуації, пов’язані з ризиками для компанії, а також заходи, спрямовані на їхнє зменшення. Крім того, варто вказати можливі шляхи виходу з кризових ситуацій.

Бізнес-план та його структура

Як скласти бізнес-план: корисні поради

Перше, що слід пам’ятати під час складання бізнес-плану, це те, що він не терпить поспіху. На обдумування кожного пункту необхідна достатня кількість часу. Після підготовки остаточного варіанту, треба ще раз перечитати документ у різний час. Крім того, тут точно не має бути приблизності. Будь-які неперевірені і неточні дані можуть призвести до фінансових втрат чи навіть до краху всієї справи. Водночас важливо відзначати і реальні часові рамки (наприклад, під час планування окупності).

Якщо виникають будь-які питання і проблеми стосовно складання бізнес-плану, варто звернутися за допомогою до досвідчених у цій сфері фахівців. Оскільки самостійний пошук рішень може лише погіршити ситуацію.

Як скласти бізнес-план: корисні поради
Необхідно врахувати і те, що складання бізнес-плану вимагає постановки конкретної мети. Зрозуміло, що кожен хоче «заробити всі гроші світу», але у цьому разі слід мислити скромніше, наприклад, «відкрити інтернет-магазин побутової техніки для роздрібної торгівлі…».

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!