18/10/2018

Агресивний маркетинг для рішучих і наполегливих

повернутися до списку статей →

У сучасному світі кожен продавець бореться за увагу і визнання покупця як може, часом у нагоді стають навіть найнесподіваніші методи. І як не дивно, а саме вони здатні принести результат, адже зараз дуже важко когось чимось здивувати. Тому непередбачуваність спрацьовує на «відмінно». Усе сказане раніше чудово характеризує агресивний маркетинг, про особливості якого ми і поговоримо далі.

Агресивний маркетинг

Що таке агресивний маркетинг

Коли ти чуєш словосполучення «агресивний маркетинг», перше, що спадає на думку: хтось хоче щось тобі нахабним чином упарити. Однак це не зовсім так. Хоча методи агресивного маркетингу можуть бути і досить жорсткими, оскільки цього вимагають правила сучасної торгівлі. До того ж головна мета будь-якого маркетингу – продати, і агресивний маркетинг не стає винятком.

Водночас слід зазначити, що під цим поняттям часто мають на увазі різні значення. Так у деяких випадках агресивний маркетинг трактують як певний жорсткий ультиматум, який ставлять перед споживачем («Якщо Ви не купите наш чарівний засіб, то може статися щось погане…»). Цей прийом часто використовують продавці товарів масового споживання. Також агресивний маркетинг розуміють, як активний вплив на клієнтів. До того ж він має бути набагато наполегливішим ніж звичайна реклама. Ще одне відоме тлумачення – жорстка боротьба з конкуренцією, спрямована на завоювання споживачів будь-якими способами, далеко не завжди етичними.

Простіше кажучи, агресивний маркетинг – це комплекс наполегливих і різких дій, які спрямовані на швидке і ефективне приваблення клієнтів. Це найкращим чином ілюструє відомий вислів Гая Юлія Цезаря: (лат.) «Veni, vidi, vici», що дослівно означає «Прийшов, побачив, переміг».

За приклад може слугувати рекламна кампанія всесвітньо відомого бренду Pepsi, що потрапив на ринок після Coca-Cola, який на той час уже встиг стати популярним. Як же новачкові вдалося завоювати прихильність споживачів і навіть більш того – переманити їх на свій бік? У далекому 1939 році компанія Pepsi випустила свій напій у пляшках об’ємом 12 унцій за вартістю 5 центів, тоді як за цією ж ціною Coca-Cola пропонувала тільки 6,5 унцій. Про цей факт всюди повідомляла реклама, що стало безпрограшним ходом. Бренду Coca-Cola довелося нелегко, оскільки він потрапив у ситуацію, коли неможна змінити ні об’єм тари (яка масово виготовлена наперед), ні вартість товару (тоді автомати для продажу прохолодних напоїв приймали монети саме такого номіналу).

Що таке агресивний маркетинг

Переваги та недоліки агресивного маркетингу

Безумовно, агресивний маркетинг, як і будь-який інший тип, має певні переваги і недоліки. Знаючи про них, можна грамотно спланувати свою роботу і зробити так, щоб маркетингова стратегія була максимально ефективною. До головних переваг агресивного маркетингу можна зарахувати:

  • Універсальність. Він підходить практично для будь-якої сфери торгівлі та надання послуг, особливо масового споживання. Також його з однаковим успіхом можна використовувати і новачкам, і досвідченим компаніям.
  • Роботу з «холодними» клієнтами. Тобто це означає, що можна легко знайти контакт навіть з тими споживачами, які і знати не знали про твою пропозицію. Іноді це вважають недоліком, але за відповідного підходу цей аспект стає величезним плюсом, оскільки дозволяє «керувати» клієнтом, тобто направляти його потреби і бажання у потрібне русло, доки він ще не встиг «отямитися».
  • Швидкий результат. Швидкість, з якою можна побачити плоди своєї праці після впровадження агресивного маркетингу вражає. Не доведеться роками чекати, умовляти, готуватися…
  • Високу ефективність. Чим більш креативний і несподіваний підхід до впровадження стратегії, тим більш помітним і прибутковим буде результат.

Зі свого боку основним недоліком агресивного маркетингу вважають:

  • Складність утілення. Без відповідних знань, навичок, чітко продуманої стратегії, а також певних рис, як-от завзятість, самовпевненість, рішучість і винахідливість дуже важко (швидше навіть неможливо) домогтися бажаного результату.
Переваги та недоліки агресивного маркетингу
Насамкінець варто зазначити, що агресивний маркетинг може стати одним із дієвих інструментів на шляху до успіху. Головне, щоб його впровадженням займалися професіонали, які знають і люблять свою справу. У такому разі навіть бізнес з нуля принесе свої плоди, оскільки цей тип маркетингу – чудовий варіант для виведення на ринок нової продукції, особливо в умовах жорсткої конкуренції (про що красномовно свідчить згаданий приклад знаменитого бренду Pepsi). Залишається тільки виявити слабкі місця суперників по бізнесу і, грамотно використовуючи цю інформацію, створити власну блискучу рекламну кампанію.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!