23/09/2019

Транспортна логістика та її особливості

повернутися до списку статей →

Напевно кожному, хто, так чи інакше, причетний до торгівлі та вантажоперевезень, відоме таке поняття як «транспортна логістика». Водночас у кожного може бути своє трактування. Тому слід не лише чітко визначити цей термін, а й дізнатися про інші важливі аспекти.

Що таке транспортна логістика?

Транспортна логістика – це грамотно організоване перевезення вантажів. Воно являє собою цілий комплекс заходів, які спрямовані на планування доставки продукції максимально швидко з мінімальними фінансовими витратами. А це дуже важливо, адже транспортна логістика – одна зі складових ціноутворення товару.

Що таке транспортна логістика?

Зазвичай розрізняють зовнішню і внутрішню транспортну логістику. Перший вид передбачає вантажні перевезення між різними точками одного підприємства (складами, магазинами, філіями). Водночас другий тип спрямований на організацію доставки товарів між різними підприємствами, а також між постачальником, продавцем і споживачами.

Виокремлюють і певні етапи транспортної логістики. Спочатку необхідно підібрати оптимальний транспортний засіб (або кілька) з урахуванням безлічі факторів, серед яких: тип товару, його обсяг і габарити, відстань, маршрут та навіть пора року. Потім слід скласти кошторис, який буде відображати витрати на перевезення, і оформити всі необхідні документи. Далі відбувається переміщення вантажу в транспортний засіб згідно з усіма необхідними нормами і безпосередньо власне транспортування у вказане місце. Після прибуття доставлений товар вивантажують.

Головні завдання транспортної логістики

Транспортна логістика вирішує безліч завдань, які важливі для розвитку бізнесу. Серед них можна відзначити найголовніші:

  • Дослідження продукції, яку будуть перевозити. Важливо ретельно проаналізувати вантаж, доставку якого планують здійснити. Оскільки його особливості, такі як габарити, вага, крихкість безпосередньо впливають на вибір транспортного засобу.
  • Продумування маршруту. Маршрут, за яким буде відбуватися доставка вантажів, прораховують від пункту відправки до пункту призначення. Водночас він має бути максимально коротким і зручним. З огляду на транспортну розв’язку на майбутньому шляху, підбирають підходящий транспортний засіб або за необхідності кілька, планують зупинки.
  • Визначення оптимального типу транспорту. Це одне з найважливіших завдань транспортної логістики, від виконання якого суттєво залежить цілісність і збереження вантажу, а також вартість його доставки. Крім типу товару і маршруту у цьому питанні беруть до уваги швидкість вантажоперевезення, місткість і вантажопідйомність транспортного засобу, а також його мобільність і безпеку.
  • Контроль усіх етапів вантажоперевезення. Дуже важливо простежити за тим, щоб товар цілим та неушкодженим доставили до місця призначення. У цьому разі велику роль відіграє грамотна організація таких заходів, як відстеження і супровід вантажу, зокрема і з використанням спеціальних технічних пристроїв для зв’язку і навігації.
Головні завдання транспортної логістики
З урахуванням всього вище викладеного, можна впевнено сказати, що транспортна логістика – це невід’ємна частина побудови і розвитку бізнесу в торговельній сфері. Тому для досягнення успіху необхідно враховувати кожен нюанс в організації доставки вантажу.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!