30/08/2018

Страхування вантажів та відповідальності під час їхнього перевезення

повернутися до списку статей →

Страхування вантажів – це різновид майнової страховки, за якої укладається договір між страховою компанією і перевізниками або власником вантажу про те, що у разі виникнення певних ситуацій (страхових випадків) клієнт отримає компенсацію. На цей час розрізняють страхування вантажів та відповідальності. Ці поняття мають як загальні, так і індивідуальні риси, про які слід дізнатися докладніше. Крім того, необхідно з’ясувати, які особливості передбачає страховка міжнародних вантажоперевезень, а також те, як обрати надійну страхову компанію.

Страхування вантажів

Страхування вантажів і відповідальності: головні відмінності

Страхування вантажів і відповідальності мають низку суттєвих відмінностей, які допомагають їх розрізняти. Це:

  • Страхувальник (особа, яка страхує товар). Під час страховки вантажу ним стає той, хто має майнове відношення до вантажу, який перевозять, а у випадку з відповідальністю – той, хто відповідає за цілісність і збереження вантажу в дорозі.
  • Страхові випадки. Страхування вантажу передбачає покриття витрат за умови виникнення будь-якого випадку, передбаченого договором. Тоді як страхові випадки під час страхування відповідальності визначають тільки за наявності претензій замовника перевезення.
  • Страхова сума. У разі страхування вантажу вона безпосередньо залежить від його вартості, а під час страховки відповідальності – її визначають за бажанням страхувальника.
  • Широта охоплення. Страхування вантажу під час перевезення на відміну від відповідальності має набагато ширше покриття.

Міжнародні перевезення вантажів і їхнє страхування

Страхування міжнародних вантажоперевезень передбачає три основних види, які характерні для більшості країн світу. Це:

  • А (повний страховий захист). У цьому разі страхова компанія бере на себе відшкодування практично будь-яких страхових випадків, через які сталося псування або втрата вантажу. Непокритими можуть бути лише ті випадки, які попередньо обговорені у договорі. Ця послуга відрізняється найвищою вартістю.
  • В (частковий страховий захист). Страхові випадки чітко прописані в угоді. Зазвичай це виключно крадіжка вантажу і пошкодження у результаті ДТП. Це найпоширеніший різновид страхування. Він фактично може убезпечити клієнта від найпоширеніших ситуацій за порівняно невелику вартість.
  • С (мінімальний страховий захист). Власник отримує компенсацію тільки за повну або часткову втрату вмісту вантажу. Інші випадки не передбачені (зокрема і ушкодження). Водночас це найдешевший страховий поліс.

Міжнародні перевезення вантажів і їхнє страхування

Як обрати страхову компанію

Який би вид страхування не переважав, завжди слід ретельно вибирати страхову компанію. На які ж аспекти варто звернути особливу увагу?

  • Досвід роботи. У питаннях страхування без нього ніяк. Співпраця з молодими і недосвідченими компаніями дуже ризикована. Найчастіше такі фірми пропонують дуже вигідні та привабливі умови, але далеко не завжди повною мірою виконують свої зобов’язання перед клієнтами. Прийнятний період діяльності складає мінімум 7-8 років.
  • Доступ до інформації. Успішна компанія нічого не приховує від своїх клієнтів. Тому кожен може побачити і дізнатися, як у неї справи.
  • Фінансова стабільність. Сюди можна зарахувати статутний капітал, страховий портфель організації, страхові резерви, перестрахувальний захист тощо.
  • Клієнтура. Важливий показник надійності страхової фірми – кількість її клієнтів, зокрема і рівень їхньої популярності та успішності. Якщо послугами компанії користуються успішні та знамениті люди, то швидше за все вона така ж.
  • Вартість послуг. Занадто низькі ціни повинні насторожити клієнтів. Вони можуть свідчити про те, що діяльність компанії на межі або просто ніхто не збирається виплачувати ніяку компенсацію. До того ж вартість має варіюватися залежно від виду страхування.
  • Підтверджуюча документація. Зокрема, це ліцензії на здійснення страхової діяльності.

Як показує практика, тільки страхування вантажів та відповідальності дозволить спати спокійно його власнику та перевізнику. Звичайно ж, необхідно звернутися до надійної страхової компанії, визначити яку тепер буде нескладно.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!