13/07/2018

Особливості митного оформлення в Україні

повернутися до списку статей →

Митне очищення вантажу (розмитнення) необхідне для легального ввезення товару на територію країни, де він буде поширюватися. Водночас виникає безліч нюансів, з якими не завжди до снаги впоратися навіть досвідченим підприємцям. У такому разі може знадобитися митний брокер, послуги якого спрямовані на залагодження будь-яких проблем стосовно оформлення вантажу на кордоні.

Розмитнення

Мито в Україні

Будь-який товар, який ввозять в Україну з-за кордону, обкладається митом, крім гуманітарної допомоги, урядових закупівель і товару для тимчасового перебування на території країни. Також із 1 січня 2018 року в Україну можна ввозити електромобілі без митного збору.

20% ПДВ + мито (0-20%)

Розмір мита залежить від виду товару. ПДВ вираховують від загальної вартості товару, доставки і мита. Початкову ціну товару, зазначену в інвойсі, може не підтвердити митниця, на підставі порівняння з цінами на подібний товар від аналогічного виробника, який ввозили раніше. Тому будь готовий до того, що її доведеться відстоювати, надаючи документальне підтвердження.

Варто врахувати і те, що віднедавна мито доведеться платити при ввезенні товарів в Україну на суму понад 500 євро (при авіаперельоті – до 1000 євро). А за умови, що кордон перетинають частіше, ніж раз на три дні, – від 50 євро. Те саме стосується і вантажу, вага якого перевищує 50 кг.

Проблеми, пов’язані із розмитненням вантажу

Оформлення вантажу на кордоні потребує багато часу, сил, знань і складання безлічі супроводжуючих документів. Ось лише частина труднощів, з якими може зіткнутися кожен, хто вирішить проводити митне очищення самостійно:

  • Затягування процесу розмитнення.
  • Часто необхідного працівника митниці немає на місці.
  • Прискіпливе ставлення, зокрема і до супроводжувальної документації.
  • Висока ймовірність виникнення митних суперечок.

Митний брокер: як обрати

Щоб уникнути таких проблем, можна звернутися за допомогою до митного брокера, особливо, коли йдеться про великі партії товару. Це фахівець, який професійно займається митним очищенням вантажу, забезпечує правильний документообіг і добре розбирається у всіх нюансах цього процесу.

Митний брокер

Як обрати надійного митного брокера? Необхідно звернути увагу на низку важливих аспектів, які відображають успішність його діяльності:

  • Штат співробітників та їхня кваліфікація (відповідна освіта і сертифікати).
  • Ліцензія на здійснення легальної діяльності.
  • Страхування замовника.
  • Досвід роботи у цій сфері.
  • Відгуки клієнтів.
  • Додаткові послуги (зручно, коли митні брокери можуть організувати доставку вантажу, який оформляють).
  • Регіональна специфіка діяльності (чи є досвід розмитнення у регіоні, який тебе цікавить).

Вибір митного брокера дуже важливий, адже від нього, по суті, залежить успіх твого бізнесу. Крім того, ваші відносини повинні чітко регламентуватися договором, тільки у такому разі його можна буде притягнути до відповідальності при виникненні конфліктних ситуацій.

Як би там не було, на цей час достатньо широко розповсюджені «сірі» митні брокери, які не мають ліцензії на свою діяльність, а значить, працюють нелегально. Вартість їхніх послуг приваблива для багатьох підприємців, оскільки нерідко вона набагато нижча, ніж у офіційних осіб. Крім того, саме «сірі» митні брокери беруть на себе розмитнення «сірого» товару. Безумовно, така співпраця може бути дуже вигідною, а може призвести і до краху всього бізнесу, і до серйозних фінансових втрат, і до проблем із законом. Адже у такій ситуації ти можеш розраховувати тільки на його порядність і дотримання вашої домовленості. «Сірий» товар без належної документації та грамотного супроводу митного брокера можуть вкрасти, підмінити або заарештувати. І тут уже ніхто і нічого не доведе. Тому, як то кажуть, «попереджений, значить, озброєний», а вирішувати лише тобі.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!