24/10/2019

Морські вантажоперевезення: головні особливості

повернутися до списку статей →

Морські вантажоперевезення були затребуваними ще у стародавні часи. Відтоді з’явилося безліч альтернативних варіантів, але, незважаючи на це, доставка товару водним транспортом як і раніше актуальна. Тим паче, що за багато років вона значно удосконалилася, а задля її безпеки виокремили загальноприйняті правила та норми.

Морські вантажоперевезення, їхні переваги та недоліки

Очевидно, що морські вантажоперевезення – це спосіб переправлення вантажу з одного місця в інше за допомогою водного транспорту. Популярність даного методу обґрунтована безліччю переваг, які він має. Серед них можна зазначити основні, це:

  • Порівняно невисока вартість доставки. Порівнюючи з іншими видами транспорту (автомобільним, залізничним, повітряним), водний найменш витратний. Особливо вигідно перевозити великі обсяги товару.
  • Універсальність. Морські перевезення підходять для найрізноманітніших типів продукції. До того ж існує перелік товарів, які можна перевозити виключно таким типом транспорту.
  • Місткість. Жоден із засобів пересування наразі не може вмістити більший обсяг вантажу, ніж морський транспорт. Це дозволяє перевозити за один раз великі партії товару.
  • Відносна гнучкість. Як і інші типи транспорту, морський прямує за визначеним маршрутом. Але за необхідності його можна без проблем змінити.

Морські вантажоперевезення, їхні переваги та недоліки

Незважаючи на вагомі переваги, які мають морські перевезення вантажів, неможна забувати і про певні недоліки. Насамперед це найнижча швидкість і найтриваліший період доставки. Причому справа не лише у самому транспортному засобі, а й у великій кількості часу, який необхідний для навантаження і розвантаження. До того ж варто врахувати, що ці процеси досить складні і трудомісткі.

Важливо зазначити і те, що перевезення вантажів по водним ресурсам дуже залежні від погодних умов. Якщо вони будуть несприятливими, час доставки може суттєво збільшитися. Крім того, навіть у сучасному світі досі є проблема піратських захоплень суден.

Етапи морських вантажоперевезень

Морські вантажоперевезення складаються з декількох етапів, кожен із яких важливий для бажаного результату.

  • Планування перевезення товару. Це підготовчий етап, на якому відбувається розробка майбутнього маршруту з урахуванням найважливіших чинників: типу вантажу, його маси і об’єму, відстані від точки відправлення до точки прибуття, допустимих термінів доставки. Також необхідно підібрати максимально підходящий транспортний засіб і розрахувати вартість вантажоперевезення.
  • Навантаження. Перш ніж його здійснити, варто перевірити готовність судна і відповідним чином упакувати вантаж з обов’язковим урахуванням типу товару. Для того щоб помістити його на корабель, використовують спеціальні пристрої: навантажувач або кран. Водночас важливо дотримуватися зонування і розміщувати різні види продукції в окремих ділянках.
  • Підготовка супровідної документації. Дуже важливо, щоб вантаж мав повний пакет необхідних документів, оформлення яких найкраще довірити фахівцям.
  • Вантажоперевезення. Тут уся відповідальність лягає на плечі команди судна. Водночас слід пам’ятати, що міжнародні морські перевезення – це обов’язковий перетин кордону, а значить проходження митного контролю. На цьому етапі особливу роль відіграють правильно оформлені супровідні документи в потрібній кількості.
  • Вивантаження товару. По прибуттю в кінцевий пункт маршруту судно розвантажують, а замовник або його представники перевіряють цілісність багажу.

Етапи морських вантажоперевезень

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!