08/10/2018

Як знайти надійного постачальника з Китаю

повернутися до списку статей →

Останнім часом товари з Китаю перестали сприймати як другосортні. Швидше навпаки: співвідношення ціна-якість приваблює все більше споживачів по всьому світу. Тому багато підприємців будують свій бізнес на продажі продукції з Піднебесної, оскільки така діяльність може принести хороший прибуток. Але для того щоб досягти успіху, необхідно знати про безліч аспектів, одним із яких є пошук постачальників у Китаї. З одного боку, це під силу кожному, але з іншого – є безліч нюансів, які варто врахувати. Якими ж бувають постачальники з Китаю, як налагодити з ними партнерські відносини і вибрати найнадійнішого?

Постачальники з Китаю: виробник і посередник

Постачальники з Китаю бувають різними, але, насамперед, їх можна розділити на виробників і посередників. Перші самостійно виготовляють товари і продають їх без участі третіх осіб, другі ж закуповують оптові партії продукції у виробників і перепродують її з націнкою. Проте неможна напевно сказати, хто з них кращий, оскільки кожен має свої переваги. У виробників – це вигідна вартість товару. Очевидно, що нижчої ціни, ніж у виробника ніде не знайти. Якщо ти розраховуєш на довгострокові відносини, створення і підтримку власного бренду, то це ідеальний варіант. Але співпраця з цією категорією постачальників передбачає і певні недоліки. Здебільшого вони відображені у труднощах налагодження ділових відносин (часто для цього треба особисто їхати у Китай і наймати перекладача). До того ж виробники працюють тільки з великими обсягами збуту і вважають за краще укладати угоди тільки з власниками великого бізнесу.

Постачальники з Китаю: виробник і посередник

Зі свого боку посередників, які продають товари з Китаю оптом, знайти набагато легше. Крім того, часто вони пропонують досить вигідні умови для співпраці: невисоку вартість продукції, можливість закупівлі невеликих партій, знання мови, контроль якості товару і логістики. Звичайно ж, тут не йдеться про компанії-одноденки і тих, які працюють тільки за рахунок накрутки вартості. Велике значення має і специфіка діяльності твоєї компанії. Посередник – прийнятний варіант у тому разі, коли ти відносно не залежиш від асортименту товару. Якщо ж ти торгуєш брендовою продукцією, посередник може стати причиною серйозних проблем, оскільки може у будь-який момент поміняти перелік товарів, а ти опинишся без постачальника.

Де шукати постачальників із Китаю

Знайти постачальника у Китаї неважко, але як бути, якщо ти знаходишся в іншій країні? Варіантів кілька. І головний із них – це інтернет-простір, у якому можна знайти практично все. На допомогу прийде пошуковик або торгові майданчики для інтернет-магазинів на кшталт AliExpress і AliBaba. Тут можна побачити будь-які товари від різних компаній, з якими можна спробувати зв’язатися.

Інший шлях – це вивчення тематичних друкованих видань. Ще один варіант – відвідування спеціалізованих виставок і форумів. Причому відвідати їх можна як у Китаї, так і у себе в країні. Водночас варто заздалегідь підготуватися, як мінімум взяти з собою тямущого перекладача.

Слід знати, що існують і спеціальні компанії, які підбирають китайських постачальників, надають митний, логістичний та юридичний супровід.

Ознаки надійного постачальника з Китаю

Як визначити надійність постачальника з Китаю? За наявністю певних ознак. Серед них:

  • Чесність. Не варто мати справу з тим, хто відкрито бреше або ухиляється від відповіді. Це стосується зокрема і виконання умов поставки, і дотримання часових меж.
  • Досвідченість. Хорошим показником успішності постачальника є тривалість роботи у цій галузі. Крім того, важливо, щоб він уже мав досвід поставок товару у твою країну.
  • Готовність іти назустріч. Безумовно, постачальник, який поважає себе, не повинен погоджуватися з кожним побажанням партнера. Однак працювати з надмірно принциповим важко. У всьому має бути золота середина. Тому гнучкість – одна з важливих якостей постачальника.
  • Вартість товару. Порівнюючи з конкурентами, вона не повинна бути занадто заниженою або завищеною.
Ознаки надійного постачальника з Китаю
Перш ніж налагодити співпрацю з тим чи іншим постачальником з Китаю, спробуй зібрати всю доступну про нього інформацію. Тут знову на допомогу прийде інтернет. Пошукай відгуки про потенційного партнера, подивися на його офіційний сайт. Водночас врахуй, що хай там що, а великі угоди потребують особистої зустрічі. Або як мінімум у Китай повинен поїхати твій представник, щоб укласти контракт і контролювати перебіг угоди. Трапляється, що за документами відправляють один товар, а приходить зовсім інший (поганої якості). Щоб такого не сталося, слід ретельно перевіряти на місці весь уміст.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!