16/08/2018

Як правильно зберігати товар на складі

повернутися до списку статей →

Зберігання товару – дуже важлива складова комерційної діяльності, оскільки від неї залежить якість продукції, зручність роботи та рівень задоволеності клієнтів, а значить, і прибуток. Існує ряд важливих аспектів, які обов’язково беруть до уваги під час складського зберігання.

Способи розміщення товару на складі

Вибір оптимального способу розміщення товару на складі вимагає зваженого підходу. Враховувати треба такі фактори як: різновид продукції, зручність експлуатації складу, максимальне використання корисної площі, частота надходження і відвантаження товару. Існують наступні способи розміщення продукції на складі:

  • За назвою. У цьому разі товари з різними найменуваннями зберігають окремо.
  • За партіями. Зберігання на складі відбувається в міру надходження партій продукції. Тобто можливо, що в одній партії буде різноманітний асортимент виробів.
  • За ґатунком. Товари розміщують за належністю до певного ґатунку.
  • За партіями і ґатунком. Окремо розташовують не лише різні партії продукції, а й присутні у них ґатунки товарів.

Водночас будь-який обраний спосіб вимагає ретельного плану використання корисного простору. Причому кожному різновиду продукції слід призначити окреме постійне місце зберігання. Так буде легше контролювати кількість товарів і забезпечувати належні умови утримання. Важливо також організувати швидкий доступ до продукції. Тому найпопулярніші товари варто розміщувати як можна ближче до входу. Вагомим критерієм розташування є і тривалість зберігання.

Способи розміщення товару на складі

Зберігання товару: правила і умови

Для того щоб створити оптимальні умови для зберігання товару на складі, необхідно чітко дотримуватися певних правил і нормативів. Це:

  • Чистота і порядок. Складське приміщення має бути чистим, добре провітреним без сторонніх запахів. Слід вибирати місце, якщо не нове, то з капітальним ремонтом. У будь-якому разі необхідне дотримання санітарних норм і регулярне проведення вологого прибирання.
  • Температура і вологість. Важливо, щоб на складі підтримувалася постійна температура і вологість залежно від різновиду продукції, яку зберігають.
  • Безпека. Складське приміщення має відповідати всім вимогам безпеки, зокрема мати пожежну та вентиляційну системи у робочому стані.
  • Відсутність шкідників. Зберігання будь-якої продукції не припустиме за наявності комах, гризунів та інших шкідників.
  • Переміщення. Неможна забувати і про те, що умови тривалого зберігання товарів вимагають їхнього регулярного переміщення (їх слід час від часу міняти місцями).
  • Зручність. Склад повинен вигідно розташовуватися з логістичного погляду. Важливо, щоб він мав зручний під’їзд для вантажного транспорту.
  • Додаткове обладнання. Залежно від типу товару може знадобитися додаткове обладнання, наприклад, морозильні камери. Необхідно постійно стежити за станом техніки і утримувати її в чистоті.
  • Індивідуальні умови. Від того, яку продукцію треба зберігати, залежать і інші нюанси: товарне сусідство, освітлення, упаковка. Наприклад, неможна зберігати інші товари поруч з такими як: прянощі, м’ясо і риба, парфумерія тощо (вироби з сильним запахом або складовими, які разом з іншими продуктами можуть завдати шкоди здоров’ю).
  • Супровідна документація. Складське зберігання мають супроводжувати підтверджуючі документи. До них можна зарахувати описи, схеми, інструкції, журнали реєстрації, експлуатації та обліку тощо – словом, все, що стосується контролю і умов зберігання продукції на складі.
Зберігання товару: правила і умови
Насамкінець слід сказати, що зберігання товарів вимагає уважності і скрупульозності, лише у такому разі можна забезпечити належний рівень сервісу своїм покупцям і налагодити успішний бізнес у торговельній галузі.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!