01/11/2018

Експедитор: фахівець із вантажоперевезень

повернутися до списку статей →

Вантажоперевезення завжди вимагають грамотного планування, якісного виконання і ретельного контролю, особливо, коли йдеться про великі партії товару або про дорогу продукцію. Саме тому довіритися у цьому питанні можна тільки дуже відповідальній людині, справжньому професіоналу, яким є експедитор. Якщо ти збираєшся скористатися послугами цього фахівця, то слід напевно знати, що ж належить до переліку його обов’язків, і за якими критеріями можна визначити його професіоналізм.

Хто такий експедитор

Експедитор – це фахівець з усіх питань, які стосуються транспортної експедиції, зокрема і відправлення, доставки та отримання вантажів. На відміну від супроводжуючого він може не лише супроводжувати товар у дорозі, а й повністю організовувати логістичний маршрут, зокрема і координувати рухи кожного учасника транспортування. З цього випливає, що під поняттям «експедіювання» можна мати на увазі повномасштабний процес організації вантажоперевезень.

Окремо слід зазначити, що бувають також експедитори-торговельні представники, які певною мірою об’єднують посадові обов’язки обох професій. Так вони доставляють продукцію у вказане місце (їх може бути декілька), а робота здійснюється за домовленістю з компаніями-виробниками (про реалізацію їхньої продукції).

Хто такий експедитор

Які питання вирішує експедитор

Хороший експедитор здатний вирішити безліч питань, які стосуються вантажоперевезень. Зокрема, серед найпоширеніших аспектів, на які він може вплинути, варто назвати:

  • Маршрут. Експедитор ретельно продумує маршрут, за яким відбудеться перевезення вантажів. Це дуже важливий момент, оскільки тільки грамотно складений план руху дозволить заощадити час і гроші на доставку, а також визначити максимально безпечний варіант.
  • Транспорт. Також до обов’язків експедитора належить підбір оптимального транспорту для доставки вантажів, зокрема і його виду. На цей час усе популярнішими стають мультимодальні перевезення, які передбачають використання різних типів засобів пересування.
  • Документацію. На плечі експедитора лягає оформлення всієї документації, яка супроводжує вантажні перевезення.
  • Зберігання. Цей фахівець може забезпечувати і необхідні умови зберігання, зокрема і складського, і водночас контролювати якість виконання послуг.
  • Прийом і видачу вантажів згідно вказаного місця і часу.
  • Контроль. Експедитор контролює всі етапи вантажоперевезення і роботу всіх учасників цього процесу, а також стежить за належним маркуванням і пломбуванням того, що перевозять.
  • Розрахунок. Експедитор розраховує вартість митних зборів та інших обов’язкових платежів.

Як вибрати надійного експедитора

Дуже важливо здійснювати вибір експедитора з урахуванням певних критеріїв, які допоможуть визначити рівень його професіоналізму, а значить і те, наскільки можна йому довіряти. Насамперед важливо звернути увагу на досвід роботи, причому не просто у цій сфері, а саме за специфікою аналогічних вантажоперевезень. Це допоможе передбачити всі нюанси процесу і уникнути помилок у майбутньому.

Слід обов’язково проводити особисту зустріч з експедитором і детально обговорити усі теми, що стосуються транспортування товару. Водночас необхідно звертати увагу на те, наскільки добре він оперує інформацією, наскільки грамотно і повно відповідає на питання. Не лякайся, якщо експедитор ставить додаткові питання і тобі. Це жодним чином не вказує на його непрофесіоналізм або недосвідченість, скоріше навіть навпаки, він намагається дізнатися про всі нюанси, щоб якісно виконати свою роботу, яка буде відповідати твоїм вимогам. Крім того, під час особистої зустрічі ти за своїми суб’єктивними причинами переконаєшся у тому, чи зможеш ти довірити цій людині перевезення свого вантажу. І звичайно ж, просто необхідно перевірити наявність усієї документації на проведення відповідної діяльності.

Як вибрати надійного експедитора
Лише після того, як ти остаточно вирішиш, що перед тобою надійний експедитор, з яким ти готовий співпрацювати, можна братися до укладання договору. До слова, він має містити всі нюанси, що стосуються надання послуг та відповідальності за неналежне виконання угоди.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!