03/05/2021

Консолідація вантажів: економічна вигода та переваги

повернутися до списку статей →

Як економити на доставці, якщо замовляти товар для бізнесу невеликими партіями? Існує вигідне рішення – консолідація вантажів, яка є об’єднанням кількох дрібних партій в одну велику. Від оформлення збірних вантажів виграє і одержувач, і перевізник. Про переваги об’єднаної доставки, і як відбувається консолідація, розповімо у цій статті.

Що таке консолідація вантажів

Суть консолідації у тому, що вантажі від різних власників надходять на склад, де для зручності перевезення та проведення вантажно-розвантажувальних робіт їх об’єднують в одну велику партію. Обсяг і вага об’єднаного вантажу залежатиме від засобу пересування, який його перевозить. Консолідовані вантажі підходять для будь-якого виду транспорту: автомобільного, залізничного, авіа, морського.

Що таке консолідація вантажів

В об’єднаному вантажу його частини можуть не бути ідентичними, але мати подібні характеристики або відповідати єдиним умовам зберігання та перевезення. Наприклад, можна зібрати у консолідований вантаж різні види побутової техніки або текстильні вироби та взуття.

У чому економія консолідації вантажу? Якщо в одному контейнері їде невелика партія товару, то замовник зобов’язаний оплатити перевезення повністю за весь обсяг контейнера, тобто не лише за обсяг свого товару, а й за пусте місце. Об’єднання декількох партій у збірний вантаж дозволить кожному з власників заплатити тільки за свій обсяг і вагу, що в підсумку істотно здешевлює доставлення та позначається на вартості перевезеного товару або сировини.

Консолідація вантажів відбувається за двома принципами:

  • Певний (або суміжний) пункт призначення або один напрямок доставки.
  • Один одержувач кількох партій товару.

Консолідація відбувається як без проміжного зберігання на складі, так і з використанням площ для короткострокового зберігання вантажу.

У чому переваги доставки збірних вантажів:

  1. Знижують витрати на транспортування товару.
  2. Скорочують кількість рейсів і холостих пробігів.
  3. Внутрішній об’єм транспорту використовують максимально.
  4. Знижують митні ризики.
  5. Збірні вантажі відправляють по одному транспортному документу.

Ще одна важлива перевага: одержувач вантажу може замовляти необхідну партію товару з регулярністю, яка необхідна йому для ведення бізнесу, та оплачувати тільки фактичний обсяг. Тепер не потрібно купувати товар великою партією та перейматися, де це все зберігати, або витрачати гроші на оренду складу, на якому товар лежатиме до реалізації, поступово втрачаючи свою вартість. Невелику партія товару швидко реалізовують, власник бізнесу компенсує витрати та продовжує замовляти товари за потреби, не вкладаючи гроші у величезні запаси.

Як відбувається консолідація

Транспортні компанії стверджують, що для якісного виконання об’єднаних вантажів величезну роль відіграє рівень підготовки співробітників складу. Якщо на шляху до першого пункту призначення необхідно вивантажити кілька вантажів, їх укладають у певному порядку, щоб зменшити час і витрати на вантажно-розвантажувальні роботи.

Як відбувається консолідація

Не тільки складські робітники мають бути кваліфікованими, логісти також зобов’язані контролювати збірні перевезення, щоб уникнути збільшення витрат, наприклад, зайвого пробігу.

Консолідація відбувається в кілька етапів:

  1. Збирають замовлення на доставку.
  2. Приймають за фактом на пункт збору або склад.
  3. Додають упакування (якщо є необхідність).
  4. Визначають вага, габарити, щільність вантажу.
  5. Формують групи товарів, які можливо транспортувати разом.
  6. Розробляють маршрут доставки.
  7. Оформляють документи.
  8. Здійснюють навантаження у транспорт.
  9. Доставляють та вивантажують у місці призначення.

Перевозити вантажі у такий спосіб вигідно з економічного погляду на великі та малі відстані. Водночас знижується не тільки вартість сировини й товарів, а ще й витрати на енергоресурси, зарплати та амортизацію.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!