13/10/2022

Клікбейт: добре чи погано?

повернутися до списку статей →

Залучити трафік на сайт непросто. На які тільки хитрощі не доводиться йти маркетологам або блогерам. Клікбейт – у списку способів. Він ефективний, хоча цінність досить сумнівна.

Щоб отримати трафік та не розчарувати користувачів, варто замовляти професійні послуги у компанії Fractus.

Клікбейт: особливості

Clickbait – термін, що походить від злиття двох слів: click – «клацання», bait – «наживка». Клікбейт – це вебконтент із заголовком-приманкою, мета якого змусити користувача перейти за посиланням. Цей спосіб залучення майже завжди спотворює сенс або не відображує суть тексту, маніпулює свідомістю користувача, вводить його в оману, грає на емоціях. У такому разі отримує відповідну реакцію відвідувача та гроші за клік, але ось самому користувачеві приносить у результаті розчарування та роздратування. Дешева тактика в усіх сенсах.

Використовують клікбейт низькосортні ресурси, жовта преса, піратські сайти, тизерні мережі, YouTube тощо. Навіщо? Залучити користувачів, отримати їхні дані, підвищити трафік, накрутити перегляди, змусити підписатись на повідомлення або вступити в спільноту.

Клікбейт: особливості

Ознаки клікбейта

Клікбейтний заголовок відіграє головну роль, але за ним по суті нічого немає. Він базується на:

  • спотворенні інформації;
  • перебільшенні;
  • інтризі;
  • суперечності;
  • страхах;
  • чутках;
  • провокації.

Також якщо в заголовку є слово «Шок!» або «Сенсація», фраза «Від вас приховували», звернення на ти, наказовий спосіб, панібратство, він обірваний на півслові – це однозначно клікбейт.

Список тем специфічний. Вони стосуються відомих особистостей, політики, катастроф, легких грошей, історичних фактів, хвороб та лікування, теорії змов і подібного. Також клікбейт використовують у рекламі, часто магазини, які начебто закриваються і постійно влаштовують розпродажі.

У чому небезпека

Людина істота допитлива. Так, ефект від клікбейта буде – більшість користувачів здійснять цільову дію. Але оскільки тільки заголовок яскравий, а за ним дурниця, це призводить до розчарування, втрати довіри до ресурсу.

Навіть більше, клікбейт може нести небезпеку. Це стосується сумнівних методів лікування, наприклад, онкологічних захворювань содою. Навіть лікування застуди за рецептами псевдолікарів здатне завдати непоправної шкоди, що вже говорити про такий серйозний діагноз.

Пошукові роботи борються з клікбейтом своїми методами: якщо рівень відмови високий (користувач зайшов на сторінку, не знайшов потрібного і закрив її або швидко проскролив відео), сайт знижується у видачі. Соцмережі приховують подібні тексти зі стрічки користувачів. А у відвідувачів згодом виробляється «банерна сліпота»: вони перестають звертати увагу на подібне.

У чому небезпека

Клікбейт: не завжди погано

Хоча термін негативно забарвлений, клікбейт можна використовувати і з мирною метою. Наприклад, написати за всіма правилами хороший «білий» заголовок, такий, що чіпляє та привертає користувачів на сайт. Але не вводить в оману, не розчаровує, навпаки, приносить користь: допомогає усунути проблему, дає відповідь на питання чи викликає приємні почуття. У такому разі це непоганий спосіб підвищити трафік. Однак вимагає найвищої майстерності зі створення заголовків.

Послуги від Fractus

Необхідно залучити трафік на сайт? Довірте це завдання фахівцям Fractus. У нас зібрана команда, яка знає, чим вам допомогти.

Ми використовуємо перевірені підходи та легальні методи. Зокрема створимо якісний ефективний контент, який приносить клієнтам користь і лояльність компанії. Звертайтеся!

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!