07/02/2022

Фактчекінг: боремося з фейками

повернутися до списку статей →

У переповненому інформацією суспільстві найбільше цінується правдивий перевірений контент. Тому під час створення або замовлення інформації для вебресурсу важливий фактчекінг, тобто перевірка фактів на істинність.

Звернувшись до Fractus, Ви можете отримати послуги перевірки інформації на сайті, що суттєво зекономить Ваші зусилля та час.

Фактчекінг: специфіка

Фактчекінг – це поняття, що прийшло з класичної журналістики, де кожен факт перед публікацією брався під сумнів, ретельно перевірявся. Сьогодні такий підхід став актуальним для будь-якого виду вебконтенту, зокрема рекламного характеру. Це турбота про користувача та власну репутацію.

Антонім факту – фактоїд, спотворена, неправдива інформація, інакше кажучи, фейк, і ними мережа переповнена. Наприклад, на початку пандемії поширилася інформація, що найкращі ліки проти ковіду – корінь імбиру. Це призвело до самолікування та зльоту цін на товар, у результаті страждали споживачі. Сьогодні ж в інтернеті гуляє відео «ангелів», якому деякі цілком серйозно вірять.

Фактчекінг: специфіка

Це йдеться про спеціально створені фактоїди. Але іноді спотворення виникають через легковажність. Наприклад, назву обласного центру Хмельницький часом пишуть як Хмельницьк, не спромігшись зазирнути в мапу. Або інформацію про дві різні торгові марки з однаковою назвою міксують в одну: йдеться про UFO, бренд обігрівачів та бренд фотокамер.

Джерела інформації

Які ж факти слід перевіряти? В ідеалі всі, які тільки належить розміщувати на ресурсі або ті, що вже розміщені. Почати варто з назви компанії, контактів, імен та прізвищ персоналу, посилань, термінів, цифр, назв міст, найменувань продукції тощо. Також слід ретельно перевірити коректність перекладу статей з іноземної мови, особливо профільних, адже саме тут виникає безліч спотворень та неточностей.

На яку інформацію спиратися під час перевірки фактів щодо правдивості? Варіантів декілька:

  • першоджерело. Це всі ті ресурси, де вперше з’явилася інформація. До речі, першоджерелом може бути людина, документ, технічна фіксація чогось;
  • ресурси, що мають славу надійних та перевірених (наприклад, інформаційні агенції, технічна документація, наукові публікації тощо);
  • офіційне джерело. Усе, що тільки може потрапити в цей список: офіційний сайт компанії, влади, установи, профільне ЗМІ, знов-таки наукові публікації тощо;
  • думка експертів. Але інформацію про фахівців також потрібно перевіряти: регалії та посади, відгуки, досвід, сторінку в соцмережах (дата створення, характер постів, друзі, коментарі);
  • порівняння. Потрібно порівнювати інформацію з декількох ресурсів та джерел, звернути увагу на розбіжності, неточності, плутанину;
  • Google картинки. Найчастіше вони допомагають знайти першоджерело: часто буває, що «сенсаційна» картинка або фото з’являлися в іншому амплуа.

Варто взяти на замітку джерела, де трапляється неправдива інформація: такі слід внести до власного чорного списку. Ресурси, що рясніють яскравими заголовками, за якими криється дурниця, також необхідно ігнорувати. Як і псевдо-експертів та гуру, яких сьогодні чимало.

Джерела інформації

Послуги від Fractus

Потрібна перевірка фактів Вашого ресурсу, але не знаєте, що крім контактів та міст перевіряти? Звертайтеся до Fractus, з радістю допоможемо. Якщо плануєте створити сайт із нуля, ми подбаємо, щоб вся інформація на ньому була перевіреною. У результаті отримаєте ефективний інформативний ресурс. Він буде корисним для користувачів, підтримає Ваш імідж та, звичайно ж, принесе дохід.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!