29/08/2022

Доступність сайту та її вплив на відвідуваність

повернутися до списку статей →

Трапляється, що під час пошуку вебресурсу він не відображається, або відбуваються збої під час перегляду з певного пристрою чи деякими категоріями користувачів. Це говорить про одне: доступність сайту кульгає. А від неї залежить функціонування ресурсу, а часом і бізнесу загалом.

Компанія Fractus допоможе зі створенням сайту, який був би максимально зручним та коректно відображався під час пошуку. Звертайтесь!

Доступність сайту: особливості

Accessibility або доступність сайту – це поняття має два значення. У першому випадку мають на увазі зручність інтерфейсу для різних категорій користувачів. У другому – доступність для клієнта з погляду пошуку: під час використання пошуковика доступний сайт відображається коректно, не видає помилок, оперативно завантажується.

Доступність сайту: особливості

Доступність як зручність

Коли йдеться про accessibility, насамперед мають на увазі зручність для людей з обмеженими можливостями. Однак насправді поняття трохи ширше, оскільки передбачає загальнодоступність. Існує міжнародна настанова з доступності контенту в інтернеті (WCAG). Відповідно до документу наповненість вебресурсу базується на чотирьох важливих пунктах:

  • ясності. Ресурс загалом та кожна його сторінка мають бути інтуїтивно зрозумілими, не викликати складнощів, не заплутувати;
  • надійності. Сайт має коректно відображатися з будь-якого пристрою та браузера, а вся інформація на ньому має бути доступною навіть з урахуванням впровадження оновлених програм та технологій;
  • сприймання. Увесь контент має бути таким, який всі категорії користувачів легко сприймуть;
  • керованості. Тут йдеться про працездатність сайту в цілому та окремих його компонентів, причому незалежно від способу управління: за допомогою голосу, миші, клавіатури, тачпада тощо.

Тому на етапі розробки сайту варто зважити на ці моменти, адже ситуація з доступністю деяких сайтів часом критична. І перед створенням ресурсу в портрет цільової аудиторії варто внести пунктик, який передбачає, що її частина може бути з обмеженими можливостями.

Перевірити сайт допоможуть деякі сервіси та валідатори, наприклад, WAVE, tota11y, Axe та інші, а також інспектори доступності з переліку інструментів будь-якого браузера.

Доступність як працездатність

«Недоступний», «Цей сайт може завдати шкоди Вашому пристрою», «Термін реєстрації домену минув» – ці та подібні попередження вказують на недоступність сайту. Причини можуть бути в чому завгодно: некоректних налаштуваннях на сайті, в атаках на ресурс, технічних роботах провайдера тощо. Недоступність загрожує відтоком користувачів та деіндексацією з боку пошукових систем.

Перевірити доступність сайту та його стан допомагають різні сервіси, ресурси моніторингу – платні та безкоштовні, наприклад, REG.RU, MegaIndex, Pingdom.com, Host-Tracker.com та інші. Достатньо вставити адресу сайту в полі пошуку, як сервіс проаналізує підключення, перевірить статус ресурсу, покаже помилки. Можна підключити Google Analytics, який постійно відстежуватиме ресурс на предмет збоїв.

Доступність як працездатність

Послуги перевірки доступності від Fractus

Плануєте розробку та запуск сайту? Чи він створений, але недоступний для користувачів? Звертайтеся до Fractus, наші спеціалісти допоможуть у будь-якому випадку. У першому створять з нуля повноцінний сайт, у другому – усунуть помилки, простежать, щоб вони не виникали надалі, допоможуть з моніторингом ресурсу на доступність за допомогою спеціалізованих сервісів. І користувачі не пройдуть повз Ваш сайт, а продажі – повз Вас.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!