31/10/2022

Булет: спосіб оформити список у тексті

повернутися до списку статей →

Серед двох однакових за змістом текстів читач обере той, в якому є за що зачепитися поглядом, коли текст – не суцільне простирадло, а структурований. Це поділ на абзаци, підзаголовки, врізки. І один з елементів, що структурує текст та робить його читабельним – булет.

Необхідні інформативні та читабельні тексти для Ваших ресурсів? Звертайтеся до компанії Fractus.

Булет: визначення та специфіка

Слово bullet – «куля» в перекладі з англійської. Буліт або булет – це маркер списку, який виділяє фрагмент тексту, зазвичай нумерує або маркує такий список. За своєю суттю це графічний елемент, що стоїть на початку кожного речення: точка, цифра, тире, галочка, іконка або ж взагалі індивідуальний графічний компонент.

Булет: визначення та специфіка

Що виділяє bullet

Булети поділяють безперервний текст на пункти списку (bullet point). За їхньою допомогою виділяють важливу інформацію, яку слід оперативно донести до читача. Це переваги, важливі характеристики, цінні відомості, цікаві дані, перелік цілей або завдань, проблеми, які вирішує продукт тощо. Такий підхід до того ж дозволяє значно полегшити читачеві сприйняття інформація.

У яких текстах використовують

Одна з умов написання текстів для інтернет-ресурсів – наявність списків. Тому абсолютно будь-який текст – стаття, опис товару, текст у блозі або категорії, інформація для посадкової сторінки може містити булет. Також їх додають в інструкції, технічні завдання, рекомендації, презентації. Особливо ефектно вони виглядають у складі інфографіки.

Види булетів

Такі графічні елементи сортують за кількома параметрами. По-перше, за типом списку:

  • Маркований. Тут важлива не послідовність, а структуризація інформації.
  • Нумерований. Його створюють, коли необхідно підкреслити послідовність кроків або етапів, або ж важлива хронологія. Наприклад, в інструкціях, описах процесів, топовому списку чогось.

По-друге, поділяють булети за ступенем вкладення: на однорівневі та багаторівневі.

Булети в тексті: яка у них необхідність

Чому такий фрагмент настільки важливий? Причин декілька:

  • виділяє найцінніше – ключову інформацію, яку шукає відвідувач;
  • структурує текст та змушує користувача прочитати його;
  • мотивує до цільової дії;
  • приносить користь (сприяє вирішенню завдання, інформує, викликає позитивні емоції);
  • економить час на читання тексту;
  • робить контент привабливим для пошукових систем.

Булети в тексті: яка у них необхідність

Рекомендації зі складання списків

Насамперед список має містити такі дані, які несуть користь, власне, тому його і створюють.

Оформити його можна різними способами. Наприклад, самостійне речення починають з великої літери, закінчуючи думку, ставлять крапку. А ось коли перелік однотипний, починати речення варто з малої літери, в кінці ставити крапку з комою.

Бажано дотримуватися симетричності: додавати приблизно однакові за обсягом пункти. Усе, що можна передати одним реченням, не варто виділяти переліком, як і перевантажувати текст списками.

Також не варто переступати межі в 7-10 позицій у списку, інакше втрачається читабельність, такий текст погано сприймається. З довжиною речень також краще знати міру. І нехай буде два, максимум три речення в пункті.

Написання текстів від Fractus

Потрібні тексти для Ваших ресурсів, але нікому довірити їхнє написання? Замовляйте у Fractus. У нас є фахівці, які пишуть найрізноманітніші тексти. Вони створять опис товарів, тексти для категорій, статті – усе, що необхідно і відповідно до вимог зі створення такого контенту. Звертайтеся!

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!