13/06/2022

Бриф копірайтера: особливості документа

повернутися до списку статей →

Написання будь-яких текстів вимагає залучення фахівця. А щоб вийшов ідеальний текст, потрібні не тільки його досвід та знання, але ще й відомості про компанію. Тому необхідний бриф копірайтера, який їх містить. Він корисний і виконавцю, і замовнику.

Замовити його можна у компанії Fractus. Або відразу готові тексти – будь-якого виду на будь-яку тему.

Бриф копірайтера: визначення, відмінність від ТЗ

Відомості або інструкція – таке значення слова brief надають словники. Бриф копірайтера – це опитувальник, який містить найбільш важливі відомості про продукт, що подані замовником спеціалісту для написання тексту.

Його іноді плутають із технічним завданням. Але ТЗ – це перелік технічних характеристик, яким має відповідати текст: обсяг (у знаках без пробілів), ключові слова, вимоги до SEO-показниками (унікальність, вода, заспамленність), особливості структури, тема, терміни написання тощо.

Існують брифи прості (стандартні) та складні (розширені).

Бриф копірайтера: визначення, відмінність від ТЗ

Навіщо потрібен опитувальник

Необхідний такий документ не для задоволення пустої цікавості виконавця. Він потрібен для створення повноцінного тексту – насиченого фактами, унікальними відомостями, точними даними, написаного точно для цільової аудиторії. Де інакше отримати правдиву інформацію про продукт, як не у замовника?

Виконавець в такому разі розуміє, про що пише, текст виходить глибоким та повноцінним. Копірайтеру не доведеться нічого вигадувати й домислювати, тільки керуватися точною інформацією. У результаті текст не доведеться переписувати. Та й документ – підтвердження, яку інформацію надав або не надав замовник.

Виконавець сам вимагає такий документ або замовник ініціює заповнення. Відповідати в опитувальнику потрібно коротко, чітко, по суті, адже довгі брифи тільки заплутують копірайтера й породжують нові питання.

Відомості в брифі

Єдиного шаблону, за яким створюють бриф для копірайтера, немає, як і типового переліку питань. Виконавець сам складає список питань, які допоможуть написати повноцінний текст. Або замовник надає інформацію, яку хоче бачити в статті. Дані стосуються:

  • цілей і завдань, які має вирішити текст;
  • компанії (назва, посилання на сайт, сфера діяльності, особливості);
  • продукту (унікальна торгова пропозиція – УТП, переваги, користь для клієнта, специфіка продукту, виділення серед конкурентів);
  • цільової аудиторії (особливості, чим компанія може їй допомогти);
  • конкурентів (основні відомості, сильні та слабкі сторони);
  • додаткових відомостей. Наприклад, посилання на сайти, які подобаються замовнику або інформація про те, як робити не треба та про що згадувати не слід;
  • каналів комунікації зі споживачем. Зазвичай вказано ресурс, де планують розмістити текст.

Зазвичай бриф копірайтера оформлюють як таблицю – Excel, Google або Word, або список питань із відповідями.

Відомості в брифі

Тексти та бриф

Статті для ЗМІ, SEO-тексти, комерційний контент, опис послуг й товарів, презентації, пресрелізи, тексти в блоги – будь-який текст для мережі або друкованих ЗМІ буде більш інформативним та повноцінним, якщо до кожного надати бриф.

Складання брифу від Fractus

Необхідно скласти бриф або ТЗ для копірайтера, але й уявлення не маєте, як писати такі тексти? Замовте послуги у Fractus.

Наші фахівці створять документ, завдяки якому між Вами та виконавцем не виникне непорозуміння. Або ж одразу замовляйте готові тексти для будь-якого призначення та ресурсу. У результаті отримаєте контент, що привертає користувачів й спонукає до купівлі Ваших продуктів. Нумо співпрацювати!

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!