12/09/2022

Біла книга: що таке та навіщо вона клієнту

повернутися до списку статей →

У вітчизняному маркетингу це явище не настільки поширене, як в західному. Там біла книга активно використовується в роботі з клієнтами, допомагаючи усувати їхні проблеми. І бізнес у відповідь отримує прихильність.

Що ж, спробувати впровадити нововведення у власний бізнес просто, замовивши створення такого документа у компанії Fractus.

Біла книга: визначення та специфіка

Біла книга – це посібник, присвячений проблемі клієнтів та шляхам їхнього розв’язання за допомогою продукту, який пропонує компанія. Обсяг невеликий – не більше 30 сторінок. Представлений документ в PDF або паперовій версії, є частиною маркетингового контенту. Інформація заснована на фактах і дослідженнях.

У книзі домінує текстове наповнення, але воно розбавлене візуальними елементами: фото, графікою, таблицями, діаграмами, відео, картинками або схемами.

Біла книга: визначення та специфіка

Цілі створення документа

Створення книги переслідує одну з декількох цілей: досягнути лояльності клієнтів, презентувати новинки, підвищити продажі, отримати славу експерта, підтримати продукт, що виводиться на ринок, просувати дорогі або складні продукти тощо.

Види white paper

  1. Проблема та рішення. В основі проблема, що стосується цільової аудиторії. Компанія виступає в ролі експерта, пропонуючи шляхи усунення. Вона наводить аргументи, посилається на думку власних фахівців або використовує сторонні перевірені джерела. Хороший варіант генерації лідів на початку продажів. Викликає довіру з боку клієнтів.
  2. Нумерований список. Замовити білу книгу можна і таку. Це перелік порад, запитань та відповідей, рекомендацій на теми, що цікавлять аудиторію. Привертає увагу до бренду і продукту, тому інформація подана в легкій формі.
  3. Бекграундер. Містить факти й дані про компанію, огляд, опис, переваги продуктів, які вона пропонує, відгуки, користь для клієнта, приклади того, як послужив продукт конкретним людям тощо. Словом, знайомить клієнта з компанією та продуктом.

Структура білої книги

Документи мають деякі загальні риси:

  • Заголовок. Він приверне увагу клієнта і поінформує його, про що йдеться.
  • Вступна частина. Коротко про те, яку мету переслідує книга.
  • Визначення термінів (за необхідності). Можна додати, щоб читач розумів, про що йдеться та не заплутався у специфіці термінів.
  • Основна інформація. Тут подані дані, які вже залежать від виду книги.
  • Додаткова інформація. Якщо питання вимагає розширеної відповіді, слід додати корисний контент – відео, посилання, інтерв’ю, дослідження тощо.
  • Підсумки. У завершальній частині варто підвести риску й резюмувати все вищесказане.
  • Джерела. Можна послатися на роботи, які використовувалися під час підготовки.

Що стосується дизайну, він має привертати увагу та сприяти читанню, текст слід розбити на смислові частини, розбавити графічними елементами.

Структура білої книги

Етапи створення

  1. Поставити мету, визначитися з темою, зазначити ЦА.
  2. Зібрати дані із перевірених джерел, які найбільш повно розкривають тему.
  3. Створити контент, запланований заздалегідь.
  4. Створити книгу – в електронному вигляді або для подальшого друку.
  5. Знайти канали просування (створити лендінг, використовувати внутрішнє або зовнішнє просування).

Біла книга від Fractus

Шукаєте підходи до клієнтів? Звертайтеся до Fractus. Наші фахівці зможуть написати white paper конкретно для Вашої компанії під потреби Ваших клієнтів. Виберуть той формат, який зможе найбільш точно презентувати Ваші пропозиції та достукатися до цільової аудиторії. І отримати відповідну реакцію – підвищення продажів.

Приєднуйся та обирай тисячі товарів для опту (гурту) і дропшипінгу від українських постачальників, розширюй свій бізнес, здійснюй завантаження товарів у свій інтернет-магазин!